Attack to Society :
Propoganda / News
About
Stop the Violence Protest
Links
Contact

Distro :
Releases
Distro / Trade List
Want List

Attack to Society
Değişmezler :



  • Trades More Than Welcome!
  • Please look at contact page and send a e-mail to me before you send some stuff and money. - Lütfen birşey yollamadan önce contact sayfasına bakın ve bana e-mail atın.

  • Fuck You Nazi Scum!!!!!!!!!!!! No Lamers!



    Yeraltı Sözlüğü


    [..:Next Page:..]


    Fanzin : İkitelli medyası tarafından bile sıklıkla deforme edilen bir kavram. "Ne" olduğu konusunda kafalar fazlaca karışık. Şöyle ki memleketim metalcilerinin bir çoğu fanzini hala kendilerine ait bir kavram olarak görmekte. Hatta bu bir yana bırakın sadece fotokopiyle çoğaltılan herşeyin fanzin sayılmasını, renkli metal dergilerini bile fanzin olarak adlandıranlar var. İyi bir şey yapmak için illa yaptığınız şeye fanzin denmesi gerekmediği gibi, sırf artistik duruyor diye bir sürü alakasız neşriyatın fanzin sınıfına sokulması da aynı şekilde gereksiz. Fanzinler aslında kökü 70'lerin başına dayanan ve yeraltında yaşayan insanları önemli konserlere ve politik protestolara davet eden, amatör afiş ve el ilanı kültürünün bir uzantısı. Punkların ve altkültür savunucularının başlattığı bir akım. Zamanla sadece DIY müzik üzerine yoğunlaşan ve politik yazılar içeren fanzinler yayılırken, 90'lardan itibaren özellikle ABD'de insanların günlük hayatlarını anlattıkları fanzinler de oldukça yaygın hale gelmeye başlamış. İşin içine müzik endüstrisi tarafından dışlanan diğer ekstrem diğer türlerin ( dark wave'den tutun grindcore, death/grind, goregrind'a kadar) de girmesiyle "fanzin" kavramı "zine" adına dönüşerek geniş bir kesime yayılmış. Başlangıçta anti - kapitalist bir propaganda aracıyken, yavaş yavaş politik yönü sadece müzik endüstrisine karşı olmak olan bir kavram haline gelmiş. Dediğim gibi bunda hc/punk dışındaki daha az politize ama ekstrem türlerin de bu işe el atmasının rolü büyük. Bu noktada Türkiye'de çıkmış ve anti - kapitalist içeriğiyle dikkat çeken ama metal ağırlıklı ya da tüm ekstrem türlere toptan yer veren fanzinler olduğunu da eklemek gerekiyor. Bunların başında eski GorGor, Yer altı, Anestezi, Disguast, Horror News, Gorezine ve yeni fanzinlerden Twilight zine var. Hc/punk fanzinleri ise 92-94 döneminden başlamak üzere Action Speaks Louder Than Words, Politicartoon, Eblek Hardcore, Güzel Mecmuası, Malumat, Liberation, Cevat Prekazi, Unity Of Black Anarres, Dış Mihrak, Vegan Anarşi, Sert İtham, 268, Spastik Eroll gibi fanzinlerden oluşmakta. İsmini unuttuğumuz fanzinler affeylesin. Bir de müzik ağırlıklı hc/punk dergileri var ki bunların başında da elinizde tuttuğunuz Artcore, Asperger gibi neşriyatlar gelmekte.

    Webzine : Webzinler de aslında fanzinlerin internetteki uzantısı olarak kabul edilebilir. Şu an aktif olarak nette yer alan farklı türlerden bazı webzinler şunlar: www.brnzine.com , www.noiseweb.cjb.net , http://zine.disguast.com , www.delikasap.com , www.heavyonline.cjb.net , www.artcorezine.cjb.net , www.napalmer.com , www.noizine.net ....

    Distro : Ülkemizde bu sıralar ışık hızıyla distro salgını başladığı için bunu en sona sakladım. Distro, distribution kelimesinin kısaltılmışı; Türkçesi "dağıtım". Underground distrolar, kuruldukları bölgedeki grupların, fanzinlerin ürünlerini dünyanın dört bir yanına trade yaparak ya da kar koymadan satarak dağıtan; karşılığında da dünyanın dört bi yanından bu mantaliteye sahip grupları kendi bölgelerinde tanıtan ve böylece iletişimin kralını kuran abilerimizin ablalarımızın aktiviteleridir. Dünyada bu işlem çoğunlukla plak formatını da kapsamasına rağmen Türkiye'de distrolar plak sattıklarında feci şekilde batmışlardır ( bkz Radical Distro, Active Minds - Capitalism... 7" dağıtımı ). Genellikle yerel grupların kayıtlarının demo kaset, CD formatında dağıtımı, fanzin distribütörlüğü ve compilation albümler bizde yoğun olarak görülen aktiviteler. Ayrıca Kara Distro'nun konser düzenlediğini de eklemek lazım. Şu anda memlekette aktif olarak Fracas Distro, Molotov Tapes, AMA distro, Extreme Response, Crackpot, Kara Distro, Resist Distro başta olmak üzere 10'a yakın distro aktif olarak çalışıyor ve hepsinin kontak adresleri www.artcorezine.cjb.net adresindeki websitemizde mevcut.

    Mp3.com : Şimdi bu da nesi demeyiniz. Bence internet dünyasında özellikle yerli gruplardan plak firmalarıyla anlaşması olmayan ya da bilinçli olarak yeraltında kalmayı seçen gruplara en kolay ulaşabileceğiniz adres bu site. www.mp3.com/ yazıp, slashten sonrasına Nekropsi, Kranch, Rashit, Lifelock, Killfrenzy, Falldown, Lesh ve daha bir çok grubun adını yazarsanız önünüze bir çok mp3 çıkacaktır. Siteden grubunuz için yer almak ve mp3lerinizi upload etmek çok kolay, ama bağlantısı dial up bağlantının üstünde olan bir yeri tercih ederseniz daha verimli bir sonuç alabilirsiniz. ......

    Label : Özellikle ülkemizde distro ve label arasındaki fark çok karıştırılmakta.Label bildiğimiz plak,kaset ceya CD basan müesseye denmektedir.Underground un dışında da bu terim kullanılmaktadır.(bkz.Hammer Muzik,Universal,Sony Music) .Distro adı üstünde dağıtım amaçlıdır,bir labeldan çıkmış veya daha önceden tüm formatları hazırlanmış ürünleri dağıtmakla yükümlüdür.Bir distro sahibi CD veya tape yayınlarsa o artık bir label olmustur veya hepsini birlikte yürütüyorsa yapımcılık görevini yüklenmiştir.DIY underground labellar çıkardıkları ürünleri satarken kesinlikle harcadığının fazlasını almaz.Ürünün kapağında labelın kontak adresleri falan bulunur.Bandrol vergi kaygıları kesinlikle yoktur.Bu kuruluşların herhangi bir dükkana ve bir standa ihtiyaçlarıda yoktur.Tüm işlerini başta posta yolu olmak üzere internet gibi yollarla gerçekleştirirler.Türkiye'den örnek vericek olursak AMA DIY Label'in çıkardığı Anal split veya Fracas Records un Less demosu.

    Vinyl : Plağın ingilizcesi.5" 6",7",10",12" ve LP lere verilen ortak ad.Çoğu distro ve label sitelerinde ve listelerinde 7" 10" diye muhabeti uzatmamak için vinyl deyip geçerler.Aslında undergroundun özü plaktır.Ama Türkiyede ilgi görmez oda tabi ayrı konu.

    Newsletter : Genellikle distroların veya labelların periyodik olarak çıkardığı maximum 5-6 sayfadan oluşan sayfalardır.Ayda bir veya iki ayda bir çıkan bu newsletterlarda o ay içinde olmuş veya olacak konserler,çıkan yeni ürünler ve yeni projeler adına haberler bulunur.Belki o label içinden çıkmış bir demo veya EP kritği veya tanıtımı yapılır.Genellikle ilk veya son sayfalarda,varsa distro list konulur.Türkiyede bu şekilde periyodik çıkan belki de tek newsletter 268 dir.Her ay içinde 1 roportaj,konser veya demo kritiği,scene in nabzını tutan haberler bulunmaktadır. Bir zamanlarda Shotgun Suicide var idi.Yurtdışındaki birçok sağlam distro ve label kendi projelerini insanlara tanıtmak için newsletter hazırlarlar.

    Demo : DIY underground ortamlarda belkide en çok duyulan terimdir.Bir grubun yeni yaptığı besteleri hem şöyle bir dışardan dinlemek hemde başkalarının düşüncelerini öğrenmek amacıyla yapılmış,kalite düzeyi pek iyi olmayan kayıtlardır.Şarkı sayısı genellikle 8-9 u geçmez. Eğer yapılan kayıt beğenilirse hemencecik fotokopiden bir kapak hazırlanarak distro listelere konulur. Demo nun formatı genellikle kasettir.Fakat CD-R ların günden güne yaygınlaşmasıyla Demo-CDR larda yapılmaktadır. Bunlara MCD de denir.fakat kolay kayıdı sayesinde kaset herzaman önce gelmektedir. Grupların kendi yaptıkları geliştirmede çok büyük rol oynayan bir şeydir demo.

    Booklet : Kitapçık anlamına gelir.Albüm,demo kapakları için kullanılır.Genellikle CD lerde ufak kitapçık şeklinde sayfalardan oluşan bookletlerde gruba ait lirikler,şarkı listesi,teşekkür listesi,küçük bir bilgi,mesaj gibi şeyler bulunmaktadır.Bazı özenli distro ve labellar dağıtım listelerini veya newsletter larınıda booklet şeklinde yapmaktadır.

    noiseworks tarafından yazılmıştır - Written by noiseworks


    [..:Next Page:..]




    no copyright shit
    Since September 2003